!
91,3% van de mensen klikt hierop…
X

Bedankt voor je aanvraag :-)

We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

NieuwsAl het nieuws > Simpele gedragsinstructie laat meer fietsers licht voeren!

Simpele gedragsinstructie laat meer fietsers licht voeren!

 

Door Danny van der Roest

Simpele gedragsinstructies middels symbolen op het fietspad zorgen ervoor dat 12,7% meer fietsers hun licht aanzetten. Dat is een verandering van 4 op de 10 naar bijna 6 op de 10!

Onderzoek voor de ANWB Lichtbrigade

Afgelopen vrijdag hebben wij ons onderzoek voor de ANWB Lichtbrigade naar het stimuleren van het voeren van fietsverlichting aan de pers mogen presenteren. Veel fietsers blijken hun licht niet aan te zetten omdat ze het simpelweg vergeten. Wij hebben daarom getest of het aanbrengen van een gedragsinstructie op de fietspaden het aantal verlichte fietsers verhoogt. We hebben twee symbolen ontwikkeld waarmee het gewenste gedrag wordt getoond: een hand die een lampje aandoet en een hand die een dynamo erop klikt. Ook hebben we bij verkeerslichten een tekstuele instructie aangebracht: ‘Zet je licht aan! :)’. Hier hebben fietsers namelijk de mogelijkheid om hun licht aan te zetten.

Symbolen fietsverlichting ANWB

Resultaat: 12,7% meer verlichting!

Om te kijken of de gedragsinstructies effectief waren, hebben we naar het daadwerkelijkegedrag gekeken: we hebben het aantal verlichte en onverlichte fietsers geteld. Dit hebben we enkele avonden gedaan vóór het aanbrengen van de symbolen en enkele avonden erna. Het resultaat? Er werd in de nameting 12,7% vaker met licht gefietst, van 4 op de 10 naar bijna 6 op de 10 fietsers! In een controlestad waar dezelfde metingen zijn uitgevoerd maar geen symbolen zijn aangebracht, werd geen verschil gevonden. Met andere woorden: het verschil komt door de aangebrachte instructies.

Verdere implementatie

De ANWB wil deze gedragsinstructies gaan implementeren door heel Nederland om het aantal onveilige verkeerssituaties door onverlichte fietsers terug te dringen. Wij doen momenteel vervolgonderzoek en hopen dat de symbolen spoedig door heel het land te zien zijn.

In de media

Ons onderzoek is breed opgepakt door de media. Zo werd er aandacht besteed aan het onderzoek door onder andere RTLADNOSMetro en Omroep West. We zijn erg blij dat het onderwerp en natuurlijk ons onderzoek zoveel aandacht krijgt. Op naar veiliger verkeer!