Waarom > Nudging

Nudging?

Nudging is het sturen van gedrag door een klein duwtje te geven in de juiste richting. Wat dit duwtje precies is, verschilt per situatie. Maar altijd is het een kleine aanpassing of prikkel, zonder enige vorm van dwang, straf of extrinsieke beloning.

De rationele mens

Waarom werken die nudges nou wel om gedrag te veranderen maar informatie en bewustwording niet? Dat komt omdat de mens niet zo rationeel is als we altijd denken. De homo economicus, de mens als rationele beslisser, bestaat niet. Sterker nog, ongeveer 90% van ons gedrag komt onbewust tot stand! Dat komt omdat we niet alle prikkels bewust kunnen verwerken. Het brein maakt daarom gebruik van een efficiƫnt systeem van vuistregels om prikkels snel te verwerken. Dit vormt de basis van ons gedrag.

Inzet voor gedragsverandering

Wij weten hoe dit systeem werkt en welke vuistregels het brein gebruikt om prikkels te verwerken en keuzes te maken. Met onze kennis weten wij welke prikkels wij in moeten zetten om tot de gewenste gedragsverandering te komen. Zo zetten we op goedkope en effectieve wijze grote groepen mensen aan tot duurzaam en veilig gedrag.

Nudging!

En dat biedt kansen. Met onze slimme technieken krijgen wij mensen in beweging en weten wij doelen op het gebied van duurzaamheid en veiligheid te realiseren. Want veel vaker wel dan niet speelt gedrag een essentiƫle rol bij maatschappelijke vraagstukken. Of het nu gaat om cyber security of CO2-reductie, met nudging en onbewuste gedragsverandering worden deze doelen gerealiseerd.

Heel erg interessant, maar wat moet ik ermee?

Neem gerust contact met ons op bij interesse of vragen. Wij kijken graag wat wij voor jou organisatie kunnen betekenen. En dat is vaak meer dan je in eerste instantie denkt! Kijk ook eens bij onze cases en klanten.

Contact

info@maverickgedrag.nl
+31 (0)6 21 68 42 50