!
91,3% van de mensen klikt hierop…
X

Bedankt voor je aanvraag :-)

We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Vandaag publiceerde BN De Stem een interessant opiniestuk, geschreven door Rick Baggermans (Maverick) en Tim van het Hof (D66 Breda), over het terugdringen van uitgaansgeweld door de inzet van geuren. Een boeiend stuk over de (onbewuste) invloed van de omgeving op ons gedrag en hoe deze gebruikt kan worden om dit gedrag te sturen.

—————

Opinie: Pepermunt en licht tegen uitgaansgeweld in Breda

 

Verschenen in BN De Stem, 12 november 2014.

BREDA – Uitgaansgeweld tegengaan vraagt niet enkel om een harde aanpak of voorlichting, ook creatieve aanpassingen kunnen een bijdrage leveren. Dat betogen Rick Baggermans (Maverick Consultancy) en Tim van het Hof (D66) in dit opinieartikel. Woensdagavond 12 november bespreekt de gemeenteraad Breda het Preventie en Handhavingsplan Breda.

Onlangs publiceerde Omroep Brabant een artikel over de vele ongeregeldheden tijdens het uitgaan in Breda. Strekking van het verhaal: vraag politici wat zij vinden van het uitgaansgeweld en je krijgt antwoorden als ‘daar moeten we keihard tegen optreden.’ Het lijkt een dagelijkse routine en levert mooie krantenkoppen op, maar politici in Breda die met de horecapolitie hebben meegelopen, zullen moeten beamen dat de huidige aanpak al keihard en professioneel is.

Pro-actief

De huidige aanpak bestaat kort gezegd uit een intensieve samenwerking tussen horeca, portiers en politie en een pro-actieve houding van agenten gericht op preventie en de-escalatie. En met succes, want vanaf 2012 is er een daling te zien qua geweldsincidenten. Politieteams uit heel Nederland komen op dit moment in Breda het kunstje afkijken.

Maar ook deze aanpak kent zijn grenzen, zoals onze zeer betrokken burgemeester van der Velden ook stelt: ‘ordeverstoringen zijn echter niet altijd te voorkomen.’

Er kan meer gedaan worden. Creatieve en slimme oplossingen veranderen onbewust ons gedrag. Met deze wetenschap kan volgens ons nog veel gedaan worden.

Daar waar alcoholische drankjes gedronken worden, vervagen sociale normen. Je voelt je wat vrijer en meer op je gemak. Alcohol heeft ook een nadelige uitwerking op gedrag en gezondheid. Het is daarom goed dat in het Preventie en Handhavingsplan Breda uitgebreid stil wordt gestaan bij voorlichting en alcoholmatiging bij jongeren en bewustwording bij hun ouders. Regelgeving, handhaving, educatie en preventie vormen samen de aanpak voor het alcoholbeleid.

Verandering

Maar een antwoord op het uitgaansgeweld zelf is daarmee niet meteen gegeven. Volgens Rick Baggermans ligt aan veel maatschappelijke problemen gedrag ten grondslag, zo ook bij uitgaansgeweld. Het probleem los je op door negatief gedrag te veranderen. Vaak zijn (agressieve) mensen onder invloed van alcohol niet voor rede vatbaar. Echter: gedrag kun je ook sturen zonder dat mensen zich dat realiseren.

Ons gedrag is in grote mate afhankelijk van de omgeving om ons heen. Zo leidt een verwaarloosde omgeving (bijvoorbeeld gebroken ruiten of graffiti) tot meer antisociaal gedrag. Een schoon, net en opgeruimd uitgaanscentrum zonder graffiti, halve broodjes shoarma en platgetrapte plastic bekertjes kan asociaal gedrag remmen.

Ook geur heeft (onbewust) invloed op gedrag. Zo zorgt pepermuntgeur voor minder agressie in het verkeer en mogelijk ook tijdens het uitgaan. Naast geuren kan ook de kleur van licht van invloed zijn op het gedrag van stappers.

Beïnvloeding

Tot slot, niet alleen in het centrum, maar ook op de weg er naartoe, kan gedrag beïnvloed worden. Door stappers op weg naar het centrum bijvoorbeeld beelden of woorden te laten zien die gevoelens van behulpzaamheid en vreedzaamheid oproepen, zullen mensen zich ook eerder naar die gevoelens gedragen.

Het klinkt misschien gek, maar er is dus meer dan ‘een betere wereld begint bij jezelf.’ Creativiteit kan ook een handje helpen. Waarom zouden we het dan niet uitproberen? Zo kan Breda koploper blijven in het preventief bestrijden van uitgaansgeweld. Beste burgemeester, doe er uw voordeel mee, en hopelijk zien we u nog vaak in onze fraai verlichte, naar pepermunt ruikende, schone en veilige binnenstad.

– Tim van het Hof is gemeenteraadslid voor D66 Breda
– Rick Baggermans is gedragsconsulent bij Maverick Consultancy, een bedrijf gespecialiseerd in gedragsverandering

» Lees het hele artikel op BN De Stem.
» Ga terug naar de nieuwspagina van Maverick.