!
91,3% van de mensen klikt hierop…
X

  En jij nu ook! Met dit soort kleine nudges kunnen wij het gedrag van mensen sturen. Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen? Vraag meteen een vrijblijvende offerte aan:

  Bedankt voor je aanvraag :-)

  We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Met de boot naar het werk: presentatie Politie en Openbaar Ministerie

   

  Door Danny van der Roest

  Met de boot naar het werk, dat is een goed begin van de dag. Met een rechtstreekse verbinding voer ik van de Erasmusbrug Rotterdam naar de congreslocatie Landvast in Alblasserdam. Hier mochten wij gisteren namelijk een presentatie komen geven op de eerste strategische conferentie in 2015 van de Politie en het Openbaar Ministerie.

  Toepassing van gedragsverandering

  Op deze conferentie mochten wij spreken over de toepassing van gedragsverandering (nudging) om criminaliteit tegen te gaan. Hierbij lag de focus op Rotterdam-Zuid, een gebied dat te maken heeft met armoede, sociale problematiek en criminaliteit. De toepassing van sociaal-wetenschappelijke inzichten biedt nieuwe mogelijkheden om overlastgevend en crimineel gedrag te beïnvloeden.

  Een complex probleem – een holistische aanpak

  Een erg interessant maar complex en breed onderwerp. Mogelijke oplossingen variëren namelijk van cues in de omgeving om bepaald gedrag (onbewust) te activeren (zie het nieuwsbericht ‘Met andere ogen’) tot het ingrijpen in de groepsstructuur bij bijvoorbeeld winkeliers of overlastgevers (groepsdynamica). En dat deze kennis breed inzetbaar is, is maar goed ook. De situatie in Rotterdam-Zuid is uiterst complex en bevat vele facetten en niveau’s waardoor een brede, holistische aanpak een vereiste is. Gedragsbeïnvloeding biedt hierbinnen zeker mogelijkheden.