!
91,3% van de mensen klikt hierop…
X

Bedankt voor je aanvraag :-)

We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

NieuwsAl het nieuws > Zebra-nudge en swingborden: weerbaarder tegen zakkenrollers

Zebra-nudge en swingborden: weerbaarder tegen zakkenrollers

 

Door Danny van der Roest

De Haagse Markt trekt elke week duizenden bezoekers waardoor het er vaak gezellig druk is. Door de drukte vormen de bezoekers helaas ook een doelwit voor zakkenrollers. Aan Maverick de taak om ervoor te zorgen dat marktbezoekers hun bezittingen beter opbergen zodat ze weerbaarder worden tegen zakkenrollers.

Bied handelingsperspectief

Door heel Nederland zijn al vaker pogingen ondernomen om het aantal slachtoffers van zakkenrollers op drukke plekken en evenementen terug te dringen. De meeste pogingen waarschuwen de bezoeker voor het gevaar met berichten als ‘Pas op voor zakkenrollers!’ en ‘Let op uw spullen!’. Hier gaan twee dingen mis. Ten eerste mist er een duidelijk handelingsperspectief: wat moeten mensen nu doen? Welk gedrag is veilig? Bezoekers moeten hun waardevolle bezittingen in de voorzak van de broek of in de binnenzak van de jas bewaren. Handtassen moeten voorop het lichaam en omgedraaid tegen de buik worden gedragen. Daar hebben wij dus op ingezet.

Focus op veilig

Het tweede nadeel van voorgaande pogingen is dat de focus op het gevaar ligt. Door mensen expliciet te attenderen op mogelijke zakkenrollers ontstaat een onveilig gevoel wat tevens het imago – in dit geval van de Haagse Markt – kan schaden. Wij hebben daarom de focus gelegd op veiligheid via een positieve boodschap.

Strategische punten

De onderstaande afbeeldingen waren het resultaat. Deze zijn op strategische punten op de aanlooproutes aangebracht in de vorm van posters, vloerstickers en swingborden. Ook veel standhouders op de markt hingen de posters op in hun marktkraam. Tot slot zijn er stickers bij de geldautomaten aangebracht.

Posters die veilig gedrag illustreren


Sticker naast geldautomaat (L) en vloersticker (R)

De resultaten op gedrag

Om de effecten van de interventies te meten hebben we gestructureerde observaties uitgevoerd bij twee ingangen van de Haagse Markt. Hierbij keken wij naar het aantal mensen dat veilig, semi-veilig en onveilig gedrag vertoonde (zie voetnoot voor definities). Dit deden wij voor en na het aanbrengen van de interventies.

We hebben in totaal honderden mensen geobserveerd en daaruit bleek dat het veilige gedrag was verdrievoudigd! Het semi-veilige gedrag nam toe met 28,4% en het onveilige gedrag is gehalveerd (zie grafiek hieronder). Deze effecten zijn statistisch sterk en significant.

Verandering van gedrag op de Haagse Markt na de interventies

Zebra-nudge zorgt voor doorstroom en privacy

Naast de markt bevinden zich geldautomaten. Bezoekers lopen daar het risico bespied en bestolen te worden. Op drukke momenten staan wachtenden namelijk dicht op de pinners en lopen passanten vlak langs hen, ideaal voor criminelen die de pincode willen achterhalen. Om meer privacy en een goede doorstroom te creëren op drukke momenten brachten wij een zebrapad aan tussen de wachtrij en pinners. Bekijk het filmpje voor het effect:

Hoe kunnen we jou helpen?

Benieuwd hoe we jouw stad of evenement veiliger kunnen maken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

 

Veilig gedrag is minimale kans op zakkenrollen: waardevolle spullen in voorzak of binnenzak, (hand)tas bedekt (e.g. met hand of onder kleding), (hand)tas aan voorzijde op de buik.
Semi-veilig gedrag is gereduceerde kans op zakkenrollen: (hand)tas aan zijkant met arm erop of (hand)tas in de hand houden maar in beide gevallen nog steeds een mogelijkheid tot zakkenrollen.
Onveilig gedrag is redelijke kans op zakkenrollen: (hand)tas op de rug, waardevolle spullen in de achterzak, (hand)tas aan kinderwagen of boodschappentrolly.