☰  MENU

Nudging?

Is de mens wel zo rationeel als we denken? Het grootste gedeelte van ons gedrag komt onbewust tot stand. Als we weten welke processen hier aan ten grondslag liggen, kunnen we het gedrag sturen. Dit is de kern van ‘nudging’.

Nudging?

 

De rationele mens

We denken vaak dat wij rationele wezens zijn die handelen op basis van kennis en verstand – een homo economicus. Dat is echter een misvatting. Het grootste gedeelte van ons gedrag komt onbewust tot stand.

 

Aan de juiste knoppen draaien

Is de mens daarmee een onberekenbaar wezen? Absoluut niet! In tegendeel, Maverick speelt in op deze onbewuste processen om gedrag te veranderen. Op rationele wijze gedrag beïnvloeden is vaak van weinig invloed op mensen. Juist door in te spelen op onbewuste processen omzeil je weerstand tot verandering en voorkom je averechts gedrag.

 

Nudging

En dat is nudging: weten welke automatische processen ons gedrag beïnvloeden en hier gebruik van maken om het gedrag de goede richting in te sturen. Letterlijk betekent nudge dan ook ‘duwen’ – nudging is een duwtje in de goede richting.

Wetenschapper Mirre Stallen (Stanford University) legt in een uitzending van Studio MAX Live in een notendop uit wat nudging is. Maverick past deze kennis toe in de praktijk.

Latest Nieuws ItemAtmospherics en Fairtrade

Latest Nieuws ItemVeiligheid in de wintertijd