☰  MENU

Effect van negatieve labeling op duurzame keuzes: kwestie van perceptie?

Negatieve labeling zorgt ervoor dat reguliere producten worden beschouwd als onder de standaard. Hierdoor zullen consumenten eerder hun keuze aanpassen: niemand wil een inferieur product.

Het effect van negatieve labeling op duurzame keuzes: kwestie van perceptie?

Door Danny van der Roest

Vandaag las ik een artikel over het effect van negatieve labels op duurzame consumptie. Volgens onderzoeker Ynte van Dam (Wageningen Universiteit) werkt het positief labelen, bijvoorbeeld ‘dit product is biologisch’, nauwelijks bij de grote massa.

Een paar jaar geleden heb ik zelf ook onderzoek gedaan naar labeling en deed gelijke bevindingen. Zo vond ik dat positieve labeling alleen werkt bij mensen die al belang hechten aan de eigenschap waar het label iets over zegt, bijvoorbeeld of het biologisch geproduceerd is. Mensen die zich niet interesseren voor die biologische afkomst, zullen dus ook niet beïnvloed worden door het label. Wanneer een label echter aangeeft dat het product een bepaalde eigenschap mist, dan wordt dit als een slecht product gezien omdat het negatief afsteekt tegen andere producten. Hierdoor wordt het product minder aantrekkelijk, zelfs als deze eigenschap men aanvankelijk weinig interesseert.

Oftewel, met een positief label blijven de niet-gelabelde producten gevoelsmatig op een standaard en dus acceptabel niveau. Een negatief label plaatst deze producten echter onder de standaard waarmee mensen hun keuze willen aanpassen; niemand wil een inferieur product.

Vanuit deze gedachte is het effect puur perceptueel en zo meer basaal dan het aangehaalde naming and shaming waar vaak nog een bewustere component bij meespeelt. Hoe dan ook, negatieve labeling is een nieuwe, goede stap in de richting van een duurzamer consumptiepatroon.

Meer weten over labels? Ik vertel je er graag meer over: neem contact op.

Maverick | Negatieve labeling en duurzame keuzes: infographic

Infographic (klik om te vergroten)


 
» Ga terug naar de nieuwspagina van Maverick.

3 Comments

  1. […] beïnvloedt. Het ontwerp van het label moet goed overdacht en getest worden (zie bijvoorbeeld ons artikel over positieve vs. negatieve labeling) zodat het invloed op gedrag heeft. Het stoplichtsysteem waarnaar wordt verwezen in het NOS-artikel […]

  2. energie vergelijken schreef:

    Zeer interessant dank u!

  3. Anoniem schreef:

    Zeer goed artikel! Ik heb genoten van het lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

← Prev Nieuws ItemAutoModus app: De invloed van complimenten op gedrag

Next Nieuws Item →Wat maakt een effectieve campagne?