☰  MENU

Afvalscheiding op evenementen: Wereldhavendagen

Hoe stimuleer je bezoekers van een druk evenement om hun afval correct te scheiden? Dat onderzochten wij voor de gemeente Rotterdam op de Wereldhavendagen.

Afvalscheiding op evenementen: Wereldhavendagen

Hoe stimuleer je bezoekers van een druk evenement om hun afval correct te scheiden? Dat onderzochten wij voor de gemeente Rotterdam op de Wereldhavendagen.

Wanneer mensen een evenement als de Wereldhavendagen bezoeken, wordt er veel van hun mentale capaciteit gevraagd. Bezoekers worden overspoeld met prikkels zoals kraampjes, de menigte, muziek, overvliegende helikopters. Deze grote hoeveelheid informatie kan het brein niet allemaal bewust verwerken. Het onbewuste brein stuurt daarom onze aandacht en gedrag, zonder dat we daar over na hoeven te denken. Mensen zijn vooral bezig met het vinden van een leuk kraampje of een aangename route door de menigte. Het correct scheiden van afval krijgt hierbij minder aandacht.

Cryptische of een grote hoeveelheid aan informatie heeft weinig invloed op het gedrag omdat het brein dit niet bewust verwerkt – mensen zijn met andere dingen bezig. Toch zijn bezoekers van evenementen te stimuleren om afval correct te scheiden, juist door in te spelen op de onbewuste totstandkoming van gedrag. Een van onze bevindingen was dat mensen in veel gevallen niet kijken naar het type container om te bepalen waar zij hun afval in moeten gooien, maar naar het afval dat er al in ligt. Zij volgen hiermee automatisch het gedrag van andere bezoekers. Door op dergelijke bevindingen in te spelen bij volgende evenementen worden bezoekers verleid om hun afval correct te scheiden.

Meer weten over het stimuleren van duurzaam gedrag bij bezoekers van evenementen? Wij komen er graag wat over vertellen. Stuur ons een mail (info[a]maverickgedrag.nl) of bel even naar 06 2929 0532 (Rick Baggermans).

 
» Ga terug naar de nieuwspagina van Maverick.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

← Prev Nieuws ItemGepubliceerd in de Volkskrant

Next Nieuws Item →Gedragsverandering en spitsmijding